Nyheder
Nyhedsbrev nr. 2025.01 | Posted by Administrator on at 2:16 PM |
Nyhedsbrev nr. 1. 2025
Bestyrelsen i Kalundborg Vandråd håber alle er kommet godt ind i det nye år, hvor der vil vise sig mange udfordringer og en masse som der skal tages stilling til. I vandrådet ser vi ind i et meget travlt første halvår, idet der er mange udfordringer som skal der skal findes løsninger på.
P.T. arbejder vi, foruden vores repræsentantskabsmøde, at få sat aftenmøder op om BNBO, takstblade og ny forening til sløjfning/lukning af private brønde og boringer. Derudover håber vi på at få adgang til at komme med indspark i de lokale treparter. Endelig er vi ved at planlægge årets fyraftensmøde(r).
Jeg vil kort komme med en status på de enkelte emner.
Kontrolprogrammer og indhentning af tilbud fra laboratorier: Kommunen er ikke nær færdig med at udarbejde nye kontrolprogrammer til vandværkerne. Dette arbejdes forventes færdigt i 2. kvartal, og indtil der foreligger et nyt program, arbejdes der videre ud fra det gamle. I bestyrelsen er vi ved at være færdige med vores arbejde med at indhente nye priser fra laboratorierne, og vi vil efter at have modtaget de sidste priser, udsende alt materialet til vandværkerne. Derefter er det op til det enkelte vandværk selv at beslutte hvilket laboratorium det vil benytte. Det har indtil nu været en overkommelig opgave for bestyrelsens vedkommende, og den har ikke belastet vores økonomi.
BNBO: Vi er i tæt dialog med Kalundborg Kommune omkring hvad der kommer til at ske i fremtiden, og hvad det kommer til at betyde for vandværkerne. Kommunen erkender at de ikke når i mål med deres arbejde inden fristen udløber 1. marts, men håber at være der i sidste halvår af 2027. Derfor er der god tid til at få klarhed over de økonomiske konsekvenser vi ser ind i. Kommunens folk skal også på kursus for at blive klædt så godt på som muligt. Der er fastsat et aftenmøde, onsdag d. 30. april i Eskebjerg Forsamlingshus. Der kommer flere detaljer om mødet senere.
Takstblade: Når den nye vejledning fra skattestyrelsen er på plads og udsendt, og når Danske Vandværkers sekretariatet i Solrød er færdige med deres arbejde, vil det være på tide at få folk på kursus i ansøgning om godkendelse af kommende takstblade. Vi skal også have folk fra kommunen på kursus i samme emne, og når alt dette er sket, vil Vandrådet arrangere et møde, hvor den nye vejledning og reglerne gennemgås. Dette møde forventes at kunne afholdes kort før sommerferien.
Nyt Fællesregulativ: Samtidig med at vi arbejder på at få gjort godkendelse af takstblade overkommeligt, har vi i bestyrelsen besluttet at vi, til trods for at vores fællesregulativ kun er 3 år gammelt, vil sætte gang i opdatering og udarbejdelse af et nyt regulativ. Dette skyldes dels at godkendelse af takstblade fremover bliver koblet meget mere sammen med et gyldigt regulativ, og dels at der er kommet meget ny lovgivning for vandsektoren. Når bestyrelsen har godkendt udkastet, vil det blive rundsendt med tidsfrist for at komme med input. Dette forventes at ske i foråret 2025.
Brønde og boringer: Det er aftalt at arbejdsgruppen fremlægger deres status på arbejdet på vores Repræsentantskabsmøde d. 12. marts. Derefter er det deres plan at udsende noget konkret materiale, holde informationsmøde i maj og stiftende generalforsamling medio juni 2025.
Lokal grøn 3 part: Lige p.t. arbejdes der på at få adgang til indspark i specielt i område 23, som dækker det meste af Kalundborg Kommune, ca. halvdelen af Odsherred og lidt af Slagelse, Holbæk, Sorø og en lille bid i Ringsted. Hvis vi skal gøre os forhåbning er det uden tvivl, ved hjælp fra Danmarks Naturfredningsforening, idet jeg ikke forventer den store hjælp fra politikernes side. Men nu må vi se hvilke muligheder som byder sig, jeg arbejder i hvert fald på højtryk på sagen sammen med VIO i Odsherred.
Fyraftensmøde: Vi planlægger at afholde årets fyraftensmøde, onsdag d. 27. august på Gørlev Vandforsyning, og er allerede godt i gang med. at finde emner. Jeg kan allerede på nuværende afsløre, at jeg har lavet aftale med foreningens nye direktør, Lise lotte Toft, som har lovet at komme og fortælle lidt om sig selv og sine visioner for Danske Vandværker.
Det var lidt om hvad vi arbejder med p.t. og hvad vi vil arbejde med fremadrettet. Hvis nogen har gode ideer og ønsker, er de meget velkomne til af fremkomme med dem og bestyrelsen vil se på dem og tage dem med videre.
Med arbejdsom hilsen Bestyelsen |
|
Nyhedsbrev - Oktober 23 | Posted by Administrator on at 12:21 PM |
Til vandforsyningerne i Kalundborg Kommune.
Opdatering på status vedr. brandhaner og nyt vandsamarbejde omkring lukning/sløjfning af nedlagte boringer og brønde..
Brandhaner:
Kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune har i budgettet for 2024 afsat 500.000 kr. til nedlæggelse/fjernelse af nogle af de brandhaner som Vestsjællands Brandvæsen ikke længere ønsker at benytte. Vi er i Vandrådet godt klar over at de 500.000 langt fra dækker udgifterne til at få fjernet samtlige ikke brugbare haner i hele kommunen, men vi ser det som en begyndelse, og er derfor gået i positiv dialog med kommunen om en måde at få løst opgaven på. Det er på sidste Grundvandsråds møde udmeldt, at kommunen ikke drifter og vedligeholder nogen brandhaner. Derfor er det op til de enkelte Vandselskaber som ønsker at drifte og vedligeholde brandhanerne også at stå for dette. Vandselskaberne kan fjerne alle de haner i deres respektive forsyningsområde, som de ikke selv vil overtage drift og vedligehold af. Hvis et forsyningsselskab ønsker at beholde en hane eller 2, kan de bare gøre det uden problemer. Driften af disse udvalgte brandhaner vil i så fald overgå til vandforsyningsselskaberne i stedet for kommunen Det kunne jo være at nogen gerne vil have en mulighed for at kunne skylle ledningsnettet ud. Det er aftalt at Vandrådet står for administrationen af de 500.000 kr. som kommunen har afsat i 2024 samt står for udbetaling af godtgørelse. Fra Vandrådets side vil vi gerne starte med at alle forsyningsselskaber gennemgår den vedhæftede liste over brandhaner i Kalundborg Kommune, og melder tilbage til mig eller Ulrich om I er enige i listens omfang, eller der mangler nogen, eller der er nogen som ikke skal fjernes, da I ønsker at bibeholde dem. Hvis der mangler nogen, vil vi meget gerne bede om adresser på dem, så vi kan følge med i hvordan fjernelserne skrider frem Vi har endvidere besluttet at der foretages 5 prøvefjernelser, 2 i Kalundborg Forsynings område, 1 i Havnsø med græs rundt om, 1 i Høng i fortov med fliser eller asfalt og 1 i Hjorthøj (eller hele Røsnæs) Når disse er fjernet, håber vi at have så meget materiale at vi kan fastsætte nogle kompensationstakster, uden at det hele går op i administration. Aftalen med kommunen træder i kraft 01.01.2024 og løber forhåbentligt til alle haner er fjernet. Udbetaling af kompensation forventes at kunne starte 01.02.2024, og det vil foregå efter ”først til mølle” princippet. Når puljen er opbrugt, overgår ansøgningerne til næste års budget aftale, som forhåbentligt bliver større. Det er der i hvert fald lagt op til fra politisk side, hvis der bliver fjernet mange i 2024
Vandsamarbejde om lukning af gamle boringer/brønde
På samme møde i Grundvandsrådet blev det endvidere aftalt, at der skal etableres et vandsamarbejde mellem Kalundborg Vandråd og Kalundborg Forsyning med bistand fra Kalundborg Kommune. Der lægges op til at kommunalbestyrelsen udsteder et påbud om tvungen medlemskab af vandsamarbejdet, hvilket er nødvendigt, for at vandselskaberne får hjemmel til at opkræve et beskedent gebyr via takstbladet. Kommunen skal undersøge om ikke almennyttige vandforsyninger kan tvinges ind i et sådant samarbejde, og dermed bidrage i form af betaling Det er aftalt at administrationen af økonomien varetages af Forsyningen, mens det er kommunen som angiver i hvilken rækkefølge sløjfningerne skal ske. Det vil dog altid være de brønde/boringer som ligger inden for udpegne BNBO områder som prioteres først, uanset omfang. Da takstblad og budget, for de flestes vedkommende skal vedtages/godkendes af de respektive generalforsamlinger, og senere af kommunen, vil der forventeligt, ikke kunne opkræves midler før pr. 1. januar 2025. Det forventes p. t. at der foreslås et gebyr på 10 øre pr. oppumpet m3 i Kalundborg Kommune. Det vil sige at de enkelte vandforsyningsselskaber også skal betale for skyllevand, vandspild m.v. Med den nuværende oppumpning, vil det give i omegnen af 420.000 kr. på årsbasis. Det er ikke mange penge, men vi må se det som en start på en ny proses. Den videre plan er at 2 fra vandrådet sætter sig sammen med 2 fra forsyningen og udarbejder et forslag til vedtægter og videre køreplan, som skal godkendes i de respektive baglande i foråret 2024, og dermed træde i kraft pr. 1. januar2025
|
|
Nyhedsbrev | Posted by Administrator on at 11:22 AM |
Til Vandværkerne omkring sidste nyt om BNBO
Jeg har talt med Charlotte Sondh, Kalundborg Kommune angående deres risikovurderinger, som flere vandværker har ytret uforståelighed overfor. Sagen er, at kommunen er blevet pålagt at risikovurdere alle de BNBO-områder som Miljøstyrelsen har udpeget ud fra en række parametre. Hvis boringerne liger inden for bebyggede områder, og der dermed ikke sker en erhvervsmæssig benyttelse af pesticider, skal der ikke foretages nogen BNBO-beskyttelse. Hvis en boring ligger i åbent land med økologisk landbrugsdrift skal der heller ikke foretages nogen BNBO-beskyttelse, så længe arealet dyrkes økologisk. Hvis en boring, hvad de fleste i det det åbne land gør, ligger på landbrugsjord med konventionel dyrkning, har kommunen udfærdiget en risikovurdering, som blandt andet omhandler en risiko for boringens fremtidige benyttelse i tilfælde af at en marksprøjte vælter. Dette sammen med en række andre parametre ligger til grund for den udformning BNBO-arealerne har fået, typisk cirkelrunde, da man ikke har set så meget på om lerlaget over grundvandsmagasinet er 10 eller 30 m tykt. Det er kun i enkelte tilfælde at det udpegede BNBO areal har en anden form end cirkelrundt.
Hvis vandværkerne ønsker videre uddybning af de enkelte BNBO områder kan man kontakte Charlotte Sondh på telefon 5953 5227. Da Charlotte har meget travlt, kan det være nemmere hvis man tilskriver hende på chso@kalundborg.dk med emne og egne kontakt oplysninger og hun vil vende tilbage hurtigst muligt.
Dernæst har der været et møde VKST i Sorø hvor repræsentanter for Miljøministeriet, KL, en landmand fra Havdrup, Danva, Danske Vandværker og Landbrug og Fødevarer kom med oplæg Ministeriet påpegede at en forudsætning for skattefrihed for erstatningerne/kompensationerne er at kommunerne er villige til at udstede et straks forbud mod brug af pesticider inden for BNBO-området. Dette er måske lidt mere komplekst end som så, idet der derved opnås en vis form for statsstøtte, som igen er reguleret fra EU. Der er faste regler for hvor mange kroner den enkelte lodsejer må få, uden vedkommende kommer til at tilbagebetale hele det modtagne beløb. Dernæst vil ministeriet udføre undersøgelse af de BNBO-områder som ikke er underlagt en risiko. Først efter et eventuelt påbud bliver der mulighed for at indbringe erstatningerne for taksationskommission og så videre. Det blev især fra LF påpeget at både konventionelle som økologer skal have fuld erstatning, både af BNBO-området men også de arronderinger som ligger udenfor. Dette i sig selv kan blive et problem for vandværkerne, da de ifølge Danske Vandværker ikke må opkræve midler til erstatning for arealer uden for udpegede BNBO-arealer via takstbladet. Hvordan skal vandværkerne så finansiere erstatningerne? LF påpegede at genberegningstiden for et BNBO-område er ca. 2 år, hvilket de fandt kritisabelt. De påpegede også, at en prisstigning hos de enkelte vandværker skulle finanseres via det faste bidrag og så lidt på m3 prisen som muligt, idet det ellers ville ramme de storforbrugende landmænd hårdest.
KL fortalte at det er den enkelte kommunalbestyrelse som beslutter om de vil udstede straks påbud om forbud mod pesticidanvendelse. Desuden fortalte de at de DUT midler som er fulgt med lovgivningen er fordelt til kommunerne efter antal indbyggere.
Danva undrede sig over at Danske Vandværker ikke havde været med i forhandlingerne om BNBO fra start af. Derudover påpegede de, at de afgørelser som fremkommer fra taksation -og overtaksationskommision er helt lokale og ikke kan bruges til generelle erstatninger.
Danske Vandværker oplyste at der på landsplan er indgået 22 aftaler og der er 62 på vej.
Endelig har der været et møde på DDV-sekretariat i Solrød med deltagelse af Landsformand Ole Will, Landsnæstformand Søren Wilshøj, direktør Susan Mynster, formand Holbæk Vandråd Hanne Gurresø, Vandrådsformand for Odsherred Dorte Sørensen og undertegnede, hvor vi drøftede de uoverensstemmelser som opstod efter at vi 3 vandrådsformænd havde været til møde med Odsherred Landboforening og 45 lodsejere, hvor Dorte fik opfordret til at vandværkerne ”skyndte sig langsomt”. Dette var kommet direktøren for øre, hvilket hun udbad sig en nærmere forklaring på. Den fik hun på mødet d. 04. april, hvor vi fra vandrådenes side påpegede de faldgruber som vi ikke finder er belyst ordentligt fra DDV side, bl. a. hvordan forholder man sig til midlertidige aftaler, og hvor lang tid kan de gælde. Fra vandrådenes side påpegede vi, at tilsynet med overholdelse af indgåede aftaler ikke skal ligge hos vandværkerne, men hos en myndighedsinstans f.eks. Landbrugsstyrelsen, idet de har hjemmel til at iværksætte sanktioner, som vandværkerne ikke har. Vi var enige om at vi alle skal pointere overfor vandværker, at de ifølge loven er forpligtiget til at afsøge alle muligheder for at indgå en frivillig aftale med lodsejerne. Om det så rent praktisk lader sig gøre er en anden sag, som jeg trygt overlader til den enkelte vandværksbestyrelse at beslutte sig for. Da der efter min mening stadig er mange ubesvarede spørgsmål om BNBO kan jeg kun opfordre til at man tilmelder sig og møder op d. 20. april i Eskebjerg Forsamlingshus, hvor 2 repræsentanter fra WSP vil holde indlæg og svare på spørgsmål på alt vedrørende indgåelse af aftaler og ikke mindst faldgruberne ved disse. Tilmeld på anders@havnsøvandvaerk.dk Om det så reelt viser sig at være bedre at vente på et ovenfra kommende påbud og dermed afklaring af erstatningens størrelse er op til den enkelte vandværksbestyrelse.
Idet jeg håber vi alle ses d. 20. april, ønskes alle en god påske. Med venlig hilsen Anders Skafte |
|
Nyhedsbrev nr.1 - 2022 | Posted by Administrator on at 4:00 PM |
Nyhedsbrev nr. 1 - 2022 Alle vandværker ønskes et godt og lykkebringende nytår, med tak for samarbejdet i det forgangne. I er alle blevet præsenteret for et udspil til nyt fællesregulativ for de private vandværker i Kalundborg Kommune, og til trods for at det skete tæt op mod jul, er jeg ganske godt tilfreds med opbakningen til det udsendte oplæg. Ud af de ca. 40 vandværker som er tilbage i kommunen, store som små, har 32 tilsluttet sig. Det viser bare, at der har været behov for at få moderniseret det regulativ som vi alle hidtil har leveret vand efter. 2022 bliver også året hvor det er meningen at der skal sættes skub i de frivillige aftaler indenfor BNBO området. For at hjælpe vandværkerne lidt på vej, har Kalundborg, Odsherred og Holbæk i samarbejde, arrangeret et stormøde , onsdag d. 23. februar, kl. 19.00 i Eskebjerg Forsamlingshus, hvor der vil blive indlæg fra vandværker, landbrug og kommunerne om status på nuværende tidspunkt. Der vil på dette møde blive lejlighed til at stille spørgsmål og vi bestræber os på at have viden nok repræsenteret til at kunne svare på stort set alle kompetente spørgsmål. Med venlig hilsen
|
1-4 of 4 |